fredag den 21. juli 2017

Piloti Mercedesu plánujú v Spa návrat na stupne víťazov

Seriálu zatiaľ vládnu piloti Mercedesu Brit Lewis Hamilton a Nemec Nico Rosberg, šesťkrát si rozdelili prvé dve miesta, ale posledné preteky pred prestávkou ukázal, že nie sú neporaziteľní.

Na Hungaroringu prvýkrát v sezóne nebol ani jeden z nich na stupňoch víťazov. Líder šampionátu Hamilton došiel šiesty, jeho stajňový kolega po defekte klesol z druhej na ôsmu priečku. Navyše na Veľkú cenu Belgicka nemajú zrovna najlepšie spomienky. Vlani štartovali z prvého radu, ale hneď v druhom kole Rosberg pri riskantným manévri prerazil Hamiltonovi pneumatiku, čo veľa vyostrilo už tak napäté vzájomné vzťahy.

Mercedesy aj tento rok vládnu kvalifikačným jazdám, na konte majú už 21 pole position za sebou a len tri víťazné kvalif ikácia je delí od rekordu Williamsu z roku 1993.Ale nie vždy dokážu prvý rad premeniť v najlepšej rozjazd. Hamilton vyhral deväť z desiatich kvalifikácií, ale v troch posledných pretekoch spackal štart a hneď prišiel o vedenie.

V Belgicku navyše jazdca čaká novinka: na štarte nebudú dostávať do slúchadiel informácie od technikov pre nastavenie optimálneho záberu spojky. Rosberg v tom vidí svoju šancu. "Doteraz štart nebol tak úplne v rukách pilota. Novinka nám dáva viac možností niečo skúsiť, aj keď pre pilotov to bude ťažšie ako predtým, "komentoval zmenu v pravidlách nemecký vicemajster sveta. Za Hamiltonom zaostáva o 21 bodov a boj o titul zďaleka nevzdáva.V nedeľu však zároveň bude myšlienkami u svojej manželky, ktorá v Monaku očakáva narodenie dcéry.

Úradujúci majster sveta Hamilton si pochvaľuje, ako si na ostrove Barbados od pretekania odpočinul. "Potreboval som dobiť baterky. Spa je ide álny pre druhú časť sezóny, mám ten tradičný okruh so slávnou históriou naozaj rád, "povedal Hamilton, ktorý v Belgicku slávil jediné víťazstvo v roku 2010. Na ďalšie zaváhanie mercedesov číha Nemec Sebastian Vettel z Ferrari, ktorý ako jediný dokázal v tejto sezóne narušiť hneď dvakrát ich suverenitu. Veľkú cenu Belgicka už dvakrát vyhral. Pre taliansku stajňu, ktorá je historicky zo všetkých najúspešnejší, to bude jubilejný 900.závod vo formule 1.

Vo štvrtok si navyše objasnila zloženie pre budúcu sezónu, keď predĺžila zmluvu s exmajster sveta Fínom Kimim Räikkonenom. Tomu sa na najdlhšom okruhu celého seriálu darí. Štyrikrát slávil triumf a viac radosti tu zažili len Michael Schumacher a Ayrton Senna.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar