tirsdag den 11. april 2017

AS predstavilo projekt nového štadiónu

Stadio Olimpico je symbolom AS Rím už dlhé roky. Tento tradičný stánok pre fanúšikov Giallorossi však nebude slúžiť dvom klubov už moc dlho. Za dva roky sa totiž Vlci presunú na nový štadión, ktorý bol dnes na poludnie prezentovaný.
Roku 1936 vybehli na trávnik Stadio Olimpico prvej jedenástky. Štadión, ktorý zdieľa dva nezmieriteľní rivali, však bude už za dva roky patriť ho a iba Laziu. V spolupráci s americkým architektom Danom Meise, ktorý sa špecializuje na stavbu športových objektov, dnes za účasti klubových legiend a novinárov prezentovalo nový projekt s prezentáciou.Stadio della Roma, ako znie zatiaľ oficiálny názov, bude mať kapacitu 52 tisíc miest a okrem vlastného štadióne bude v tomto projekte zahrnutá sieť obchodov, konferenčných miestností a kín. V hre je stále možnosť prípadného rozšírenia až na 60 tisíc sedadiel, 14 tisíc z nich by mal zaujať slávny sektor Curva Sud. Do pre vádzky by mala byť nová aréna uvedená pred sezónou 2016/2017.
Súčasné Stadio Olimpico síce symbolizuje oba rímske kluby už dlhú dobu, ale požiadavkám rozrastajúcej sa spoločnosti vyhovuje čoraz menej.Tŕňom v oku fanúšikom i hráčom je najmä bežecká dráha obklopujúce zelený pažiť, čo v porovnaní s modernými štadióny znemožňuje priamy kontakt fanúšikov s hráčmi. Olympijský štadión v roku 2009 hostil finále Ligy majstrov a tiež sa stal strediskom niekoľkých dôležitých reprezentačných stretnutí. V prevádzke je od roku 1936 a do jeho útrob sa zmestí až 82 307 divákov.
Dnešné tlačovú konferenciu so slávnostným odhalením začal prezident Pallotta nadväznosťou na Rím ako historický odkaz: "Dnešný deň je slávnym dňom, ktorý vstúpi do histórie. Čaká nás krásna skúsenosť a veľká sláva, pretože vedľa Fora Romana postavíme ďalšie unikátny projekt.Stadio Olimpico je slávne miesto, ktoré dlho bolo skvostným domovom pre každého fanúšika. Teraz si podľa mňa ale fanúšikovia zaslúžia lepšie a honosnejšie miesto, ktoré bude viac zodpovedať ich potrebám a súčasným nárokom. Chceme vytvoriť nový symbol Ríma, štadión, na ktorý sa súperi budú obávať jazdiť, " dodáva americký podnikateľ.
Hlavný architekt Dan Meis sa preslávil napríklad arénou amerického futbalu v Bostone, ale podľa vlastných slov je práve "Nové Koloseum" projektom jeho života. Mies trávil veľa času štúdiom slávne stavby aj jej okolia, aby mohol verne zachytiť charakteristické rysy. "Toto je príležitosť, na ktorú čaká každý architekt.Som veľmi rád za to, že mi vedenie AS dalo možnosť postaviť tak úžasnú stavbu. Je to projekt, na ktorý som pyšný. Rím je povestný svojimi architektonickými skvostami, z ktorých neustále čerpáme inšpiráciu. Pokúsil som sa zložiť sny fanúšikov do jedného krásneho diela, " zakončuje Dan Meis.
Dva roky sa budú Totti a spol.

Lúčiť s tradičným štadiónom a potom sa vydajú úplne novým smerom. Juventusu priniesol podobný krok rešpekt súperov aj profit z hľadiska finančného a naštartoval novú éru slávneho klubu. Ak sa chce taliansky futbal zbaviť nánosov minulosti namiesto budúcich vízií, práve zázemie klubov a schátrané štadióny by mali byť prvým krokom.Napodobní Vlci lídra Serie A úspešnú etapou v novej aréne?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar